ClownSense

The essence & (non)sense of clowning

home    visie    workshops    opleiding    links    agenda    contact

 

Clown in Verbinding

Opleiding clownerie in de zorg.
In 1986 ontdekte Michaël Christensen het beroep van Ziekenhuisclown. Na zijn circusoptreden bezocht hij zijn doodzieke broer en speelde op zijn weg voor kinderen en personeel. De basis was gelegd voor de start van een nieuw, sociaal en artistiek, passievol ambacht. Ondertussen zijn we enkele tientallen jaren later en wordt dit werk over heel de  wereld beoefend. En zo komen we bij onszelf, onze passie voor de clown en het graag willen doorgeven van onze jarenlange ervaring en kunde als clown in ziekenhuizen en voorzieningen.


De opleiding


De opleiding bestaat uit 2 delen: Een basisopleiding (3 modules), en een vervolgopleiding (14 dagen en 5 stage momenten).


De basisopleiding

Dit is een introductie in de wereld van de contactclown en de filosofie van waaruit wij spelen. Deze drie workshops staan open voor iedereen, met of zonder achtergrond in clownerie en vormen samen een geheel. Elk weekend heeft een andere thematiek. We bieden enkele basistechnieken clownerie aan en geven we ook aandacht aan andere belangrijke kwaliteiten zoals luisteren, zelfbewust wording, en communicatie. Voor iedereen die nieuwsgierig is meer te weten over dit vak, die eventueel clown wil worden, die zijn eigen vak wil verdiepen of die gewoon zijn/haar eigen ontwikkeling. Je kunt 1, 2 of 3 weekends volgen. Deze basisopleiding wordt meerdere keren per jaar gegeven. 

Meer info


De Vervolgopleiding

In deze opleiding leer je specifieke kwaliteiten die je als clown nodig hebt om te spelen in de zorg. De opleiding staat open voor mensen die de basis weekends hebben gevolgd, en voor mensen die (een zekere) ervaring hebben in clownerie.

Meer info


Onze basisfilosofie

Een bezoek van een clown is een uitnodiging tot spelen, tot relativeren en emotioneel ontladen. De clown is een bijzonder wezen, daar hij compleet aanwezig is in het nu, zonder oordeel en vol lichtheid. De clown is meester is het in contact treden, met de ander en met zichzelf. Hij ontdekt nieuwsgierig en door fouten te durven maken overal mogelijkheden. Vanuit een open 'zijn' zegt hij innerlijk overal JA op, waarmee hij accepteert en de dingen lichter maakt. De clown leeft volgens een eigen clowns-logica waarin alles mogelijk is; vanuit een lichtheid maakt hij de realiteit als het ware elastisch, om zo te spelen met wat is.


De clown in een zorgvoorziening

Een bezoek van een clown kan bijdragen aan het welzijn en het genezingsof acceptatie-proces van een patiënt en zijn directe omgeving. De clown treedt in contact met de mens achter de patiënt, en weet zelfs in situaties waar woorden onmogelijk zijn op non-verbale manier te communiceren, op het niveau van de patiënt. Door op de millimeter te luisteren, zet hij niet zichzelf, maar de patiënt centraal. Door zijn oprechte, lichte en gevoelige speelsheid creëert hij mogelijkheden en ruimte voor ontlading, empowerment en menselijkheid.

Internationaal gezien bestaan er meerdere onderzoeken naar clowns in zorginstellingen die aanwijsbaar positieve resultaten tonen op meerdere vlakken, van psychisch welzijn, tot pijnverlichting.


Als je je inschrijft in een van onze opleidingen ga je accoord met onze voorwaarden.Alle lessen worden gegeven door Jan Dillen en Bart Walter.


Voor inschrijving, vragen of meer informatie:

Stuur een mailtje naar info@clownsense.eu en wij sturen je dan verdere concrete informatie.

click

click